За резервации : 088 847 0011

Иванини къщи за гости, Трявна

Вашата незабравима почивка в сърцето на Балкана

Църква "Св. Архангел Михаил"

Църква "Св. Архангел Михаил"

Църквата е между най-старите исторически паметници в България. Според един от вариантите на преданието, за построяването й, тримата братя Асеневци направили всеки от тях по една църква, недалеч от Търново. И трите с името “Архангел Михаил” като знак за благодарност към светеца воин, и към населението, което ги е подкрепяло в сраженията за победата им над византийския император Исак Втори Ангел в тревненския проход през 1190 г. Това са църквите в Трявна, Дряново, и Присово. Съвременните археолози отричат категорично това твърдение. За съдбата на църквата по време на второто кърджалийското нападение на Трявна свидетелства поп Йовчо в летописа си: в 1798 г., “ в неделю месопустную даалии и кържалии дойдоха на село Трявна и обраха и изгориха селото… “. По-нататък е записал, че селото е разграбено, а църквата – “опалена, но не паднала, защото беше кивгир”. През 1819 г. тревненци възстановили черквата, като “оставили пода пак тъй ниско в земята, също и западната стена”. Разбирайки за построената без разрешение черква, търновския управител извикал тревненските чорбаджии за обяснение и дори ги заплашил, че ще я събори. Местните първенци успели да го убедят, че е стара, използвайки хитрост – запалили слама и опушили черквата. Като показали на специалния пратеник от Търново одимената църква, те вкупом твърдели, че само “капки ловили”, т.е. правили ремонт на покрива. Така успели да я спасят. Освещаването на църквата е отбелязано като значително събитие в Летописа на поп Йовчо: 1819 ноем. 8: тронясахме църквата Свети Архангел от Йоаникий архиепископ Търновски при нашия баща иконом поп Николай и сакеларий поп Витан, настоятели и селски началници хаджи Христо, дядо Петър Генюв и син му чорбаджи Генко, Тахо Ангел, Геню Бояджи и прочие и прочие”. Най-голямото събитие за следващата година, отбелязано от летописеца е църковния иконостас: “1820: темблото църковно направиха”.
Иконостасът е изработен от Папа Витан. Той е едно от най-съвършените творения на тревненската резбарска школа. Работа на Витановската фамилия е и владишкият трон, най-вероятният майстор е поп Кою Витанов. Иконите са изписани от най-добрите живописци на същата фамилия – Цоню Симеонов, Йоаникий папа Витанов, Симеон Цонюв и др. Сред иконното богатство на църквата се откроява голямата икона “Св.Св. Кирил и Методий” рисувана от Цоню Симеонов през 1866 г. На 18 януари 1853 г. е направена камбанарията над църквата. Любопитна подробност е, че от 1851 до 1866 г. църквата използва в обръщение свои пари. Куюмджията Пенчо Генюв, църковен епитроп, със съгласието на енориашите и на гилдията изобретява машинка, с която сякъл пари от медни пластинки – квадратни, с кръстче от едната страна, наричани кръстати банчета. След като плъзнали и по пазара и в търновско и габровско “цар Пенчо” бил арестуван” и само застъпничеството на тревненски и търновски първенци го спасява. Църква “Архангел Михаил” е действаща, но представлява музейна експозиция и неизчерпаем извор на естетическа наслада и съкровище за научни изследвания. В една част от църквата има уредена голяма иконна експозиция на оригинални икони от различни години. Забележителност в църквата е голямата, тежка, с железен обков врата, останала от стария градеж с името “Калоянова врата”. Прекрасният кръст от палисандрово дърво, с гравирани върху него “12 изящни резбени сюжети от евангелски събития” със златен обков, е известен като “стария кръст”, “честния кръст”, “царския кръст”. Единствената икона на Зхариевската зографска фамилия в този храм е иконата на апостол Тома с житийни сцени.
Църква “Архангел Михаил” е дарила мястото за построяване на школото в Трявна, дълги години е помагала парично на тревненското училище, а през 1856 г. със свои средства открива девическо училище в църковния метох.
В църква “Архангел Михаил” е пял Апостола на българската свобода Васил Левски.Назад